Гуар гума пудра 5500 CPS, 200 mesh

Guar Gum POWDER 5500 CPS, 200 mesh

Гуар гума е полизахарид получен от растението гуар. То е от семейство бобови. Гумата се получава след обелване, смилане и пресяване на гуаровите семена. Той най-общо представлява фина светлокремава пудра. Гуаровия боб расте обикновено в Раджастан - гранична oбласт, част от Индия и Пакистан.

Растението Гуар

Гуар гумата е полизахарид от групата на галактомананите (свързани маноза и галактоза в различно съотношение). Тя е по-разтворима от гума от рожкови и е по-добър емулгатор, поради по-високото съдържание на галактоза. С водата образува нейонен хидроколоид. Не се влияе от йонната сила или pH, но се разпада при ниски pH и висока температура (напр. pH 3 и >50°C). Остава стабилен разтвор в pH граници 5-7. Силни киселини и основи причиняват хидролиза и загуба на вискозитет. Той е неразтворим в повечето въглеводородни разтворители.

Разтвор с концентрации над 1% показва тиксотропни свойства, които намаляват под 0.3%. Показва синергетичен вискозитет с гума ксантан.

Гуар гумата има 8 пъти по-голям потенциал от царевичното нишесте по отношение на водосвързване - необходимо е много малко количество за получаване на достатъчен вискозитет. Ето защо може да бъде използван при мултифазни формулации като емулгатор (предпазва капките от укрупняване) и стабилизатор (предпазва от утаяване на твърди частици)

Гуар гумата забавя раsтежа на ледените кристали, посредством забавяне на масс-трансфера на границата течна/твърда фаза. Показва добра стабилност при цикъл - замразяване/размразяване.

Гума Гуар

Производителите определят различни категории и качества на гумата в зависимост от големината на частиците на гуаровата пудра. То води до получаване на различни вискозитети за различни концентрации и различно време. По-добри са по-фините - по-бързо се получава вискозна течност.

Приложение в индустрията:

  • Текстил – sizing, finishing and printing
  • Хартиена – подобрява повърхността и структурата на хартията
  • Фармация – свързващо
  • Козметика – сгъстяващо в пастиза зъби, в шампоани

Хранителновкусова промишленост

Тук е най-голямо приложение на гума гуар. Разглежда се като безопасна добавка (GRAS) в САЩ, а в Европа има EU food additive code E412.

Печива - увеличава добива на тесто, дава по-висока еластичност, подобрява текстурата в пълнежи, предпазва от отделяне на водата в пълнежите. Основно се използва в хипоалергични рецепти при различни типове пълнозърнести и тъмни брашна- подобрява свързването на тези брашна, което им позволява да набухват като нормални брашна

Млекопреработка - сгъстяващ в мляко, кефир, йогурт, в течни продукти от сирене, поддържа хомогенна среда и текстура в сладоледи и сиропи

Месо - смазващ и свързващ

Сосове и дресинги, майонези и кетчупи - подобрява стабилността и вида.

Други - сухи супи, сосове за консервим замразени храни.

Хранителен ефект

Гуар гумата е водноразтворима и в организма реагира лаксативно. Има проучвания, че намалява нивата на холестерол в организма Участва в схеми на диабетични диети и диети за отслабване, намалява гликемичния индекс на храните. Има данни, че подобрява глюкозната поносимост.

чушки гума гуар

Характеристики: фина бледожълта пудра с висок вискозитет 5500 CPS, достиган напълно за 2 часа

Chemical analysis Moisture - 12% max.
Protein - 5% max.
Ash - 1% max.
Air - 5% max.
Fat - 5% max.
Gum content 80% min.
pH - 5.5-6.5
Granulation On 40 mesh- Nil
On 100 mesh - Traces
Trough 200 mesh - 90% min
Viscosity Cold viscosity 1% solution taken by Brookfield Viscometer - Spindle 4/20 RPM at 25C
Microbiology APC/gm - 5000 max
Yeast&Moulds/gm - 500 max
Coliform/gm - negative
Salmonella/20gm - negative