Елегант плюс

Затлъстяването представлява състояние на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се класифицира като наднормено тегло, или като затлъстяване, представляващо различни степени на здравен риск. Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между еергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимото за основната обмяна и за двигателна ативност енергия. Свръхконсумацията на енергийна храна може да се дължи на психологически, наследствени и хормонални фактори. Известен е фактът, че индивиди, с наследствена обремененост са предразположени в по висока степен към затлъстяване. Дори лекото повишаване на телестното тегло увеличавазаболеваемоста и смъртноста от метаболни / свързани с обмяната на веществата/ нарушения. Доказана е връзката между затлъстяването и ред заболявания: сърдечно-съдови, неинсулин зависим захарен диабет, злокачествени заболявания - рак, респираторни проблеми, скелетно-мускулни болести, психосоциални проблеми и др.

СЪСТАВКИ:

ЗЕЛЕН ЧАЙ:

Съвременние научни резултати показват , че ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ притежава следните действия:

  • Облекчение при проблеми в стомаха и червата; снижаване на нивото на холестерина в кръвта; укрепване на кръвоносните съдове, благоприятно влияе върху сърцето и кръвообращението; предпазва от развитие на артериосклероза и подпомга лечението и оказва благоприятно влияние за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза; подобрява кръвооросяването и регенерацията на кожата; повишава умствената работоспособност и в известна степен физическите постижения; действа срещу депресивни настроения, действа благоприятно при заболявания на черния дроб, при продължителна употреба има антиревматично действие, предотвратява кариеса поради идеалното си съдържание на флуор, има пикочоганно и пречистващо действие, действа като антиоксидант,
  • Според най-навите изследвания на японски изследователен екип зеленият чай е ефективно профилактично средство срещу риска от рак. Установено е , че намаленото производство на хормони по време на менопауза и повишената нервност и чувствителност карат много жени да злоупотребяват с кафето, което възпрепяства приемането на остатъчни елементи като желязо и калций и не подобрява състоянието на нервната система. Тъкмо в този перод на промяна е важно органзма да се снабдява с необходимите витамини и остатъчни елементи. Зеленият чай съдържа много от активните вещества, които са абсолютно необходими за жените през годините на климактериума

РАЗТВОРИМИ ФИБРИ

  • Те се наричат така, защото се разтварят във вода. Образуват гелоподобен слой около храната в стомаха и по този начин забавят всмукването на глюкозата , холестирола и триглицеридите в кръвта. Създават чувството за ситост и помагат да се преборим по- лесно с апетита. Помагат при констипация /запек/ и други проблеми с дебелото черво/дивертикули, хемороиди/. Влияят благоприятно върху нарушенията в липидната обмяна/снижават нивото на LDL “лошия” холестерол и от друга страна спомагат за поддържане на нормални нива на HDL “добрият холестерол в кръвта/ и намаляват риска от атеросклероза на съдовете. Свързват канцерогените и токсините в храната и по бързо ги изхвърлят от организма, а това е защитен механизъм срещу рака на дебелото черво. Забавя скороста на смилане на сложните въглехидрати, както и всмукването на простите захари /глюкозата/ от тънките черва в кръвта. Подобрява контрола на постпрандиалната / след нахранване/ кръвна глюкоза и намаляват дневните инсулинови нужди при хората с диабет.

ХРОМ

  • Хромът е важен микроелмент, за който наскоро се доказа, че взима участие в контрола на нивото на захарта в кръвната. Може да се каже, че хромът играе значима роля в развитие на някои дегенеративни заболявания, наблюдавани напоследък. Ясно е, че някои храни не сама са бедни на хром, но и ускоряват неговото отделяне от организма чрез урината, което води до загубата на алични резерви от хром. При рафинирането на въглехидратите, от тях се отделя хромът, а и самите те увеличават отделянето на наличния в тялото хром чрез урината. Това е причината, поради която диети с високо съдържание на рафинирани въглехидрати водят до недостиг на хром. Този факт вероятно има отношение към появата на редица заболявания в това число диабет, сърдечни болести и атеросклероза. От друга страна, преработените въглехидрати водят до бързо покачване на нивото на захарта в кръвта, което от своя страна стимулира отделянето на инсулин, който трябва да неутрализира тези стойности.

    С увеличаване нивото на инсулина в кръвообращението нарастват и нуждите на организма от хром. Инсулинът е абсолютно необходим за контрол на съдържанието на захарта в кръвта и за усвояването и от клетките, като от своя страна захарта е неотменима част от образуването на енергия от клетките на организма. Когато организмът ни не може да се справи с нивото на захарта в кръвта и то надвиши нормалните стойности, настъпва състояние, известно под името захарн диабет. С това заболяване е свързан по- големият риск от смърт в резултат на сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и засягане на кръвоносните съдове, което влияе негативно върху дейноста на очите, бъбреците и приток на кръв към кожата. Друго усложнение е нарушената функция на нервите / невропатия/, което води до цяла поредица симптоми, често разпространени по цялото тяло.

ВИТАМИН Е:

  • Витамин на младоста. Всички ткофероли /вит.Е/ са мастно разтворми и усвояването им в червата зависи от ефективното смилане и усвояване на мазнините. Следователно заболяванията на стомаха, панкреаса и черния дроб могат да доведат до недостиг на витамин Е, както и към предразположение към недостиг на други мастно разтворими витамини /А, Д и К / Витамин Е се смята за особено ценен поради това, че е антиоксидант. Живите тъкани са особено чувствителни към разрушителния ефект на кислорода и на други окислители, наречени свободни радикали, които сериозно могат да увредят структората на клетъчната мембрана, както и съдържащото се в живите клетки. Силното увреждане може да доведе до смърт на клетката. Витамин Е спомага за предпазване на клетката от този вид увреждания.

ВИТАМИН С :

  • Той е необходим за поддържането на здрава съеденителна и костна тъкан, на нормална обмяна на холестерин и продукция на кортизол от надбъбречната кора. Витамин С е биохимично активен при образуването на колаген /намиращ се в кожата и в костите/, в обмяната на различни мозъчни съединения и в синтеза на хормона норадреалин, който оказва мощно влияние върху честотата на пулса и върху кръвното налягане.