Кедрово масло

Най-ценното кедрово масло се получава от дървото Cedrus atlantica Manett, от Атласките планини, предимно на територията на Мароко.

кедрово дърво

Свойства:

В днешно време в народната медицина се използва за лечение на всякакви кожни заболявания и като заместител на сандаловото масло при лечение на трипер. Несъмнено е силен антисептик, използван също при вирусни инфекции. Поради това свое качество се употребява при простуда, кашлица, бронхит и хрема. Действа антисептично и болкоуспокояващо при ревматизъм и артрит. Има също пикочогонно действие, което съчетано с присъщите му свойства за унощожаване на бактериите, дава прекрасни резултати при терапията на възпален пикочен мехур. Използва се в смеси срещу акне и инфектирана кожа, а също при хиперфукция на мастните жлези, пърхут, омазняване на кожата ик косата, оплешивяване. Има тонизиращо действие при състояния на безпокойство и страх.

Употреба:

За масаж: при хронични състояния на безпокойство и страх, депресия, ревматизъм, артрит, грип, простуда, кашлица, хрема, бронхит, състояние на възпалени пикочни пътища, целулит и затлъстяване.

За бани: при хронични състояния на безпокойство и страх, депресия, ревматизъм, артрит, грип, простуда, кашлица, хрема, бронхит, състояние на възпалени пикочни пътища, целулит и затлъстяване, различни състояния на възпаление на кожата, циреи, изгаряния, акне, мазен пърхут, косопад, прекалено омазняване на кожата на главата, мазна кожа.

За компреси: ревматизъм, артрит, различни състояния на възпаление на кожата, циреи, изгаряния, акне, пърхут, косопад, прекалено омазняване на кожата на главата, мазна кожа.

За инхалации (ароматерапевтична лампа): при хронични състояния на безпокойство и страх, грип, простуди, кашлица, хрема, бронхит.

Внимание: Масло със силно действие! Да се употребява в малки количества.