Лимоново масло

Получава се от плодовете на лимоновото дърво (Citrus limonum Risso), което произхожда от Югоизточна Азия.

лимон

Свойства:

Лимоновото масло е широко употребявано като ароматизиращо средство в хранителните изделия и в козметиката (пасти за зъби). Притежава предимно антисептични свойства и се използва при инфекции на гърлото, различни видове грип, простуди, както и при кожни инфекции, обриви, акне, себорея и други видове лющене на кожата. Употребява се във фармацевтични препарати при камъни в жлъчните и пикочните пътища, храносмилателни нарушения. Понижава кръвното налягане; има затягащо действие. Употребява се в смеси при ревматизъм, артрит и разширени вени.
Тонизиращо и успокояващо средство, облекчава състояния на страх и психическо натоварване. Притежава освежаващо и стимулиращо действие. Употребява се в смеси за периода на менопаузата.

Употреба:

За масаж: при високо кръвно налягане, състояния на страх и психическо натоварване, нервно напрежение, простуди, ревматизъм, артрит, разширени вени.

За бани: при високо кръвно налягане, състояния на страх и психическо натоварване, нервно напрежение, простуди, ревматизъм, артрит, възпаления на кожата, обриви, пърхут, екземи, разширени вени, проблеми на менопаузата. За компреси: при разширени вени, възпаления на кожата, обриви.

За инхалации (ароматерапевтична лампа): при високо кръвно налягане, състояния на страх и психическо натоварване, нервно напрежение, простуди, кашлица, проблеми на менопаузата

Внимание: Да не се поставят върху кожата (масажи, бани, компреси) непосредствено преди излагане на слънце или на UV лампа. Лимоновото масло бързо старее. Да се съхранява добре затворено в хладилник.